Poi’s

Om camperplaats (Poi) bestanden te kunnen installeren op de navigatie apparatuur, zullen we  eerst over een Poi-bestand moeten beschikken.

Het is dan zaak dat we goed weten wat we downloaden. Een Poi-bestand bestaat uit een lijst met namen en coördinaten.

 

Als voorbeeld een regel uit een Poi bestand: 6.59886,52.13437,"c / NEEDE / 't Haantje / camperplaats / Borculoseweg 111 [10435]".

 

Dit is de informatie over camperplaats in Neede en bevat de naam van de straat en de coördinaten van de lokatie.

We weten niet of er een sani-station is of elektriciteit of dat er kosten voor het overnachten worden berekend etc, de aanvullende informatie moeten we raadplegen die verstrekt wordt door de leverancier van de camperplaatsen Poi.

 

Er is ook een camperplaatsen Poi-bestand waar deze informatie wel in is opgenomen .Tevens wordt in het Poi-bestand aangegeven wanneer de laatste aanpassing heeft plaats gevonden.

 

Voorbeeld:

0.00000,  0.00000,  " 3600 SP womo_SP_F.asc        070814/1 woming"

5.23837,  46.19839, "01000 BOURG EN BRESSE Bd de Brou [N]"

5.69571,  46.14748, "01130 LE POIZAT Les Closets Les Granges-du-Poizat, 15SP [N/V/S/g]"

 

De eerste regel met coordinaten 0.00000,  0.00000,stelt dat dit Poi-bestand 3600 Franse camperplaatsen bevat en dat het Poi-bestand 7 augustus 2014 voor het laatst is bijgewerkt.

De derde regel stelt dat er in Le Poizat 15 plaatsen voor campers zijn en faciliteiten N/V/S/g biedt Overigens heb ik mijn twijfels over de juistheid van deze coordinaat

 

Het betekend dus dat er verschillende camperplaatsen Poi-bestanden zijn b.v:

 

Campercontact/NKC/ACSI Campingcard & Camperplaatsen     Hier/

 

Reisemobil-international/Bordatlas            Hier

 

Facile-en-Route/datasets     Hier

 

Womo-SP       Hier

 

en andere

 

Campercontact Poi-bestand:  Dit Poi-bestand bevat geen gedoogplaatsen, die zoals bv in Spanje veelvuldig worden aantroffen.Bijhorende documentatie wordt uitgeven als speciale uitgave voor camperaars door ACSI en bevat naast camperplaatsen ook campings waar buiten het seisoen korting wordt verstrekt.Campercontact stelt door de automatisering, dat de bestanden altijd de meest recente zijn.

 

De datasets van Facile-en-Route bevatten de camperplaatsen die in het boek zijn gepubliceerd waaronder ook gedoogplaatsen.

Recentelijk wordt een vergoeding gevraagd voor de datasets.

 

Bordatlas Poi-bestand behoort bij de publicatie die wordt gepubliceerd in het Duits en is gericht op kwalitatief goede camperplaatsen die ook voor grote campers toegankelijk zijn Bordatlas wordt uitgegeven door Reise Mobil international.

 

Womo-SP ( wohnmobil Stellplatzlisten) Dit Poi-bestand is per land of voor Europa te downloaden. De webpagina is ook beschikbaar in het Nederlands. De poi-bestand bevat ook de faciliteiten per lokatie. Een overzicht van de service afkortingen staan vermeld op de webpagina. Het bestand vermeld de laatste opdate datum.Ook de webpagina heeft bestand met laatste updat datums

 

Alle Poi-bestanden zijn afhankelijk van de wijze waarop ze worden onderhouden en zijn afhankelijk van gebruikers terug koppeling. Enkele worden overeenkomsten hun publicatie een maal per jaar gewijzigd. Dat geldt niet voor Campercontact en Womo-SP.

Campercontact wordt naar mijn mening goed onderhouden maar minder geschikt voor landen waar gedogen regel is.Womo-SP is de oudste en volledigste infomatie (services.) van alle. Alleen het is een paruclieren webpagina waar onregelmatig updates worden uitgevoerd.

En weinig oude worden vewijderd. Er is technisch geen probleem om meerdere Poi-bestanden op het navigatie apparaat te instelleren.

 

 

Eenmaal in bezit van een camperplaatsen (Poi) bestand is het belangrijk te weten hoe oud het bestand is. Er willen nog wel eens camperplaatsen verdwijnen en het is niet leuk om bij een gesloten plaats aan te komen en vergeet niet de nieuwe camperplaatsen die je mist.  Poi bestanden dienen daarom regelmatig voor een volgende trip te worden vervangen. Maar vergeet niet de kennis over Poi-bestanden.

 

Er zijn vele landen pagina’s en hobby sites Hier een hobby site die ook Poi-bestanden aanbieden. Maar naast de bestemming bieden deze geen informatie of doen dat alleen via hun webpagina en geven vaak geen informatie over de aanmaakdatum van het bestand of suggereren een datum.Deze bestanden zoveel mogelijk vermijden

 

Door een kopie op je PC te bewaren kan je altijd nagaan per welke datum het bestand is verkregen wat je hebt geïnstalleerd.

Sommige Poi bestanden als bijvoorbeeld Lidl is de datum van aanmaak minder belangrijk maar haal het liever wel van de bron Hier de Lidl Poi´s

Bestand type kan altijd worden omgezet van Tom Tom naar Garmin en visa versa en vele andere navigatie apparaten.

 

App 's

Alle boeken zoals Acsi Campingcard & camperplaatsen zijn moment “opname”. De Poi-bestanden kunnen door automatisering actueler zijn, Het zal betekenen dat achterliggende aanvullende informatie niet actueel is of kan in geval van nieuwe camperplaats ontbreken.

Organisaties hebben hierop een antwoord gevonden door apps voor androit en apple uit te geven.

 

Campercontact heeft App camperplaatsen met een offline database. Het betekent dat er ook kan worden gezocht naar camperplaatsen en campings als er geen internet is. Ik heb ondervonden dat  de informatie regelmatig wordt vernieuwd.Er zijn ook off-line kaarten beschikbaar

 

Reisemobil-mobil-international en facile-en-route hebben geen App.

Promobil heeft app mobil live die ook adressen voor technische service bevat. De Promobile app werkt alleen als er internet verbinding is.

 

 

Poi's installeren ?

Als we nu een goede app hebben die altijd de volledige informatie van de camperplaats geeft zullen we dan nog wel de Poi-bestanden op de navigatie apparatuur installeren.

Het gemak waarmee je bestemming kiest zal zeker worden herkend. Het opzetten van route langs verschillende camperplaatsen is daardoor snel en eenvoudig uitvoerbaar. Tom Tom toont de kaart met meedere camperplaatsen (afhakelijk van de schaal) wat keuze eenvoudig maakt.  Hier campercontact app

 

Poi’s installeren.

 

Garmin gebruikt het programma POI loader Dit programma haalt eigen nuttige punten (Poi’s) uit gegevensbestanden op en laadt deze in het Garming navigatie apparatuur.Eerst het naviagtie aansluiten op uw computer.

Het bestand is terug te vinden in het Garmin navigatie apparaat onder Waarheen/Extra’s/Eigen nuttige punten/geïnstalleerd Poi bestand. Bij meerdere Poi bestanden bv. Lidl ed. vindt je onder alle categorieën een oplopende afstand naar nuttige punten gezien vanaf de plaats waar je je bevind. Hier de POI loader.

Mogelijk beschikt u niet over het juiste Poi-bestand type. Gebruik Poi-editor voor omzetting

naar Garmin bestandstype. Hier Poiedit

 

Tom Tom

Tom Tom gebruikt My Drive

De volgende modellen kunnen via My Drive  POI's toevoegen Je kunt POI's van derden aan je navigatiesysteem toevoegen. Voor meer informatie raadpleeg je hoe kan ik POI's van derden installeren of verwijderen?

 

 

Dit zijn zeker niet alle Tom Tom modellen en is het voor andere modellen onzeker of er Poi bestanden aan  toe te voegen zijn. Het programma Tyre ® stelt dat het Poi-bestanden/route bestanden kan kopieren naar Tom Tom en stelt geen beperking.Open met Tyre Poi-bestand. Stop route calcultie en bij bestand omzetten naar Tom Tom NP (nuttige punten). Het bestand kan onder Tom Tom door Tyre naar uw tomtom worden gecopieerd. 

 

Tom Tom GO LIVE Camper & Caravan specificatie stelt:

Nuttige plaatsen voor campers en caravans

Speciale nuttige plaatsen voor campers en caravans. Bevat meer dan 20.000 nuttige plaatsen zoals campings, faciliteiten voor het cassettetoilet en serviceplaatsen voor campers. Stuk voor stuk beoordeeld en goedgekeurd door enkele van Europa's beste camperorganisaties.

Over mogelijkheden deze te onderhouden of andere Poi’s daaraan toe te voegen is niets te vinden.

Indien er aanvullende informatie over Tom Tom of andere zaken zijn, dan ontvang ik deze graag.

 

Versie 3 2014